Frakt

Vi vill presentera ett spännande samarbete: Helen Levi och Prettypegs släpper en kolektion med keramikknoppar

27 apr. 2021

The Pottery Collection

Tillsammans med New York-baserade keramikern Helen Levi, lanserar nu Prettypegs en limiterad kollektion knoppar i handgjord keramik. 

Knopparna som har ett modernt formspråk har inspirerats av Helens tidigare design som hon kallar “Corduroy” där leran pressas genom en så kallad extruderingsmaskin för att få dess ribbade struktur.

The Pottery Collection består av två knoppar och ett längre handtag i färgerna Terracotta, Sand, Duvblå och Gröngrå. Leran är infärgad istället för glaserad, så att dess naturliga matthet och råhet kommer fram vilket gör den än mer levande.

Helen Levi x Prettypegs

Lär känna Helen

Född och uppvuxen i New York City, tillverkar keramikern Helen Levi alla produkter i sin studio i Queens med hjälp av sina två assistenter. Inspirerad av den fysiska processen att arbeta med leran, kombinerar Helen flera sorters porslin och lera i en signaturteknik som gör varje knopp unik.

Helen Levi

Hur blev du keramiker?

Keramik har varit en hobby för mig sedan jag var barn, något jag lärde mig på eftermiddagskurser när jag växte upp. Men jag började inte sälja mitt arbete förrän för 8 år sedan. Jag är verkligen tacksam över att jag nu kan leva på det. Jag sover, andas och lever keramik!

Helen Levi

Vad är det med keramik som gör att du älskar det så mycket?

Det jag älskar med keramik är blandningen av form och funktion. Det finns en balans i varje föremål jag skapar mellan design och funktion, och också en önskan att skapa något användbart som någon använder varje dag för sin kopp kaffe tex.

Vad inspirerar dig mest när du designar din keramik?

Jag hittar mest inspiration under själva processens gång när jag skapar keramiken. Det finns så många olika sätt att arbeta med leran på. Jag märker att jag arbetar med en idé och under processen börjar föreställa mig olika variationer och saker att prova. Jag älskar att göra ändringar spontant och låta processen vara organisk.

Helen Levi x Prettypegs

Vad är din favoritdel av processen när du skapar dina design?

En unik sak med keramik jämfört med andra medier är att eftersom det finns så många steg i processen kan du verkligen inte veta hur föremålet kommer att se ut förrän efter den allra sista bränningen, efter att du redan har tillbringat mycket tid med det. Detta gäller särskilt glasyren.

Jag studerade fotografi på högskolan och det påminner mig om att framkalla film; du vet vilka bilder du har tagit, men du vet inte förrän de är framkallade om din idé verkligen kom fram. Och samma sak gäller för keramik. Jag älskar den sista delen i processen, att upptäcka hur det verkligen blev.

Vad gillar du med Prettypegs?

Som de flesta människor har jag köpt många IKEA-möbler under åren. Tidigare har jag köpt vintageknoppar för att göra dem mer speciella eftersom jag inte kände till Prettypegs - jag älskar att människor kan göra en prisvärd uppgradering av sina möbler för att få mer unik design i sitt hem.

Prettypegs corduroy collection

Varför ville du göra ett samarbete med Prettypegs?

Att tillverka knoppar kändes som en naturlig förlängning av mitt arbete eftersom jag har arbetat med andra heminredningsprodukter - som kakel och ljusstakar - och jag är oerhört tacksam gentemot Prettypegs som hanterar produktionen eftersom jag inte skulle kunna tillverka dem på ett prisvärt sätt själv.

Vad inspirerade dig när du designade Pretty Pottery Collection?

Jag ville applicera den här för mig nya processen med knoppar på en av min befintliga design. Uppgångspunkten för mig var denna supertaktila ribbade design som jag kallar Corduroy. Jag skapar dessa ribbade delar med en extruderingsmaskin, som är lite som en pastamaskin, där du pressar lera genom en siluett. Jag har en vän som hjälpt mig tillverka en specialdesignad form och sedan använde jag de extruderade bitarna för att göra tex muggar, krukor och kakel.

Corduroy collection

Om The Pottery Collection

Tillsammans med New York-baserade keramikern Helen Levi, lanserar nu Prettypegs en limiterad kollektion knoppar i handgjord keramik. 

Knopparna som har ett modernt formspråk har inspirerats av Helens tidigare design som hon kallar “Corduroy” där leran pressas genom en så kallad extruderingsmaskin för att få dess ribbade struktur. The Pottery Collection består av två knoppar och ett längre handtag i färgerna Terracotta, Sand, Duvblå och Gröngrå. Leran är infärgad istället för glaserad, så att dess naturliga matthet och råhet kommer fram vilket gör den än mer levande. 

“Vi letar alltid efter nya sätt att sätta sin personliga prägel på en IKEA-möbel och jag hade följt Helen på instagram under en längre tid och älskade hennes personliga stil, så jag skickade helt enkelt ett DM och frågade om hon ville samarbete, säger Jana Cagin, grundare  för Prettypegs”

Vi kan se att våra kunder efterfrågar unika produkter där man ser spår av handen som kontrast till mycket annat snabbt och massproducerat. Keramik har allt detta och vi tycker det ger en känsla av värme och tidlöshet till en möbel. Antingen kan man välja att hålla det lite stramare med knoppar i samma modell och färg, eller så blandar man de olika modellerna och färgerna för att skapa sin helt egna personliga mix och stil!

Corduroy bars

Detta är en gammal bloggpost och en stor del av kollektionen är nu slutsåld. Vänligen kolla de produkter från denna kollektion som fortfarande finns i lager.

Upptäck hela vårt utbud av knoppar.

Corduroy Knob Dove Blue

Corduroy Knob

195.00 SEK

Prettypegs

We are proud to be in the forefront with a fresh design element in home decor styling – furniture feet! This grounding detail has been cast aside for too long and is now getting it's deserved attention. At Prettypegs we are passionate about details and design, and we all know that a unique accessory, like stunning jewelry or shoes will lift a personality. The same goes with furniture.